Település:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Kazincbarcika

Létrehozva:
2019-10-18 12:55:48


Kazincbarcikai látnivaló!

Kazincbarcika lenyűgöző tere!Szines szökő kút!

Szerző: 

Jóbi Attila 

Publikálva: 

2019. okt 07. 10:00 

Utolsó frissítés: 

Kategória: 

Kazincbarcika

Szeptember 27-én próbaüzem jelleggel elindult a megújuló Fő tér vízijáték show-ja, amely egészen október 31-éig várja az érdeklődő városlakókat. Minden este klasszikus és kortárs zenékre 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30 órakor több mint 15 percben tekinthetik meg a kilátogatók. 

A vízijáték-show bekapcsolása is jelzi, hogy lassan végéhez közeledik Kazincbarcika legnagyobb közösségi terének felújítása, melyet az önkormányzat teljes egészében saját forrásból finanszírozott. A munkálatok végleges befejezésére október közepén kerülhet sor, ezzel együtt pedig tovább folytatódik a munka a Fő tér déli oldalán, a Mátyás király út felőli szakaszon is, ahol várhatóan szintén még ebben a hónapban elkészülnek a tervezett fejlesztésekkel. 

– Egy-két közszolgáltató bürokratikus ügykezelése miatt a vártnál némileg később, de a tervezett pompájában vehetik majd birtokba Kazincbarcika megújult Fő terét a lakók, ami úgy gondolom mindenképpen méltó ajándék lesz az idén 65. születésnapját ünneplő városunknak – mondta el a város által finanszírozott beruházással kapcsolatban lapunknak Szitka Péter polgármester. 

A szökőkutat övező terület, a polgármesteri hivatal és az Egressy Béni Művelődési Központ közötti területen az utolsó simításokat végzik a kivitelezők. A tér egyik leglátványosabb, utolsó új elemére, egy Kolorcity feliratot ábrázoló köztéri installáció felállítására pár napon belül sor kerülhet. 

A munkálatok befejezését némileg lassítja, hogy az önkormányzat épületének szomszédságában található, ÉMÁSZ által üzemeltetett transzformátor állomásának felújítási munkálatainak engedélyeztetése több időt vesz igénybe a vártnál, de a szolgáltató ígérete szerint három héten belül ennek a végére is pont kerülhet. 

Szintén pár napon belül várható az új köztéri világítás bekapcsolása is, mellyel párhuzamosan folytatódnak a burkolatok végleges befejezéséhez kapcsolódó homokszórási feladatok is amelyek befejezése után már csak az új köztéri bútorok, virágládák és egyéb kiegészítő elemek kihelyezése marad hátra. 

Ezzel együtt megújul a Kínai Sárkány szobra is, amely a kínai mitológiának megfelelően szarvakat és a tér hangulatához illeszkedő LED-kivilágítást kap majd, valamint kikerülnek a térre a zászlótartó oszlopok is. Az Egressy úton történő biztonságos átkelést biztosítandó, két új gyalogátkelőhely is elkészül a jövő héten, pár napon belül megtörténik a közlekedési táblák kihelyezése is. 

Párját ritkító látványosság 

A Fő téren most tesztüzemét megkezdő szökőkút európai léptékkel mérve is kiemelkedő látványosság, de Magyarországon a margitszigeti párja után, a legtöbb vízkép-variációval rendelkező látványszökőkút az országban.

A rendszer mintegy harminc köbméter szűrt és fertőtlenített vizet forgat meg, amelyet több mint 50 egyedileg és külön programozható fúvóka emel a magasba. A magasba emelkedő, látványos vízoszlopokhoz kapcsolódó fényjáték megjelenéséről 54 különálló, szintén teljesen egyedileg vezérelt lámpa gondoskodik.

A Németországban gyártott szökőkút-rendszer része az a tizenkét darab lamináris üvegtiszta fúvóka is, amelyek a nyári nagy melegben párásító rendszerként is funkcionálnak majd és gondoskodnak arról, hogy a fényjátékot élvező városlakók a kút mellett hűsölhessenek is. 

A zenéről nyolc darab nagy teljesítményű, időjárásálló hangfal gondoskodik. Jelenleg a fény­show alatt a Karib-tenger kalózai és a Trónok Harca főcímzenéje mellett Havasi Balázs és Vivaldi egy-egy szerzeménye hallható, de a kivitelező folyamatosan bővíti majd a repertoárt.